Reka Nagy, actrița care a dat viață personajului profesoarei celebrului Pistruiatul din serialul omonim, a împlinit ieri 83 de ani.
Reka Nagy s-a născut în 1941 la Sfântu-Gheorghe, într-o familie mixtă, armeano-maghiară. A absolvit Institutul de Teatru ”Szentgyorgy Istvan” din Târgu-Mureș în 1963. După mai multe roluri jucate la Teatrul Maghiar de Stat din Cluj-Napoca, în care s-a remarcat, a început să fie distribuită în filme.
Primele sale apariții cinematografice (La vârsta dragostei, Golgota sau Cântecele mării) nu i-au adus celebritatea, dar au făcut-o cunoscută. Au urmat apoi roluri în seria Brigada Diverse (BD), în 1971, unde a jucat alături de Iurie Darie, Toma Caragiu sau Sebastian Papaiani.
De aici, traiectoria profesională a actriței Reka Nagy a luat-o abrupt în sus. Celebritatea i-a adus-o rolul profesoarei personajului Pistruiatul din serialul omonim, regizat de Francisc Munteanu, în 1973.
Ce a însemnat „Pistruiatul” pentru Reka Nagy?
„A fost un mare succes pentru mine acest film. De treizeci şi ceva de ani trăiesc aici, la Budapesta, dar de câte ori am venit acasă (observați că actrița numește acasă țara ei natală, România, nu locul unde s-a stabilit – n.r.) am auzit că încă se difuzează… În «Pistruiatul» am jucat cu actori renumiţi, precum Sergiu Nicolaescu, Ion Dichiseanu (în pelicula Sfânta Tereza și diavolii, regizată de Francisc Munteanu, în 1972 – n.r.), ceea ce pentru mine era un lucru extraordinar.
În 1975 am plecat. Nu am văzut filmul de atunci. Ţin minte că prin 1972-1973, cînd am filmat la el, copiii stăteau pe maşini şi fluierau motivele din film. A fost iubit de lume, muzica a fost foarte bună. A fost frumos. Costel Băloiu (Pistruiatul – n.r.) era foarte deştept, făcea tot ceea ce cerea regizorul. Era spontan, îmi amintesc că nu au fost probleme. Da, am intrat uşor în rol, atunci îmi era mai aproape de liceu, deci nu fost prea greu.
… Mă uit cum a trecut vremea şi mi se pare îngrozitor de repede… Aş vrea să le mulţumesc celor care nu m-au uitat şi să îi salut pe toţi cu drag”.
Declarațiile de mai sus au fost făcute de Reka Nagy acum trei ani, pentru CLV Film.
Mutarea în Ungaria a fost cu probleme
În 1975, în urma căsătoriei cu regizorul Lajos Fazekas, s-a mutat în Ungaria, unde s-a angajat la Teatrul Național din Budapesta. Din 1978 a devenit membră a Teatrului Național din Pécs, iar în cele din urmă, în perioada 1988-1999, a fost actriță la Teatrul Hevesi Sándor din Zalaegerszeg.
”Dar mutarea în Ungaria nu a adus cu sine în mod evident succesul și fericirea. Contractul de la Pécs nu a mai fost reînnoit în 1985, așa că a devenit controlor de calitate pentru o companie din Budapesta care vindea haine de copii, iar în 1987 a deschis Réka Boutique, unde vindea bibelouri, deodorante Limara și geluri de duș Fa. Prietena sa din copilărie, Zsuzsa Máthé, provenită tot din Ardeal, a vizitat-o în boutique împreună cu soțul ei, Imre Higyed… datorită acestei vizite, Réka a revenit pe scena teatrului de la Zalaegerszeg”, scria Tünde Kocsis, pe site-ul de specialitate HunTheater.
O prietenie frumoasă cu Sebastian Papaiani
De colegul ei de platou din filmele din seria BD, Sebastian Papaiani, a legat-o frumoasă prietenie. Într-unul din filme, Papaiani (recte plutonierul Căpșună) o curtează pe Reka Nagy, alias domnișoara Angela (foto sus). În altul, cei doi sunt deja soț și soție.
Pe cei doi i-a legat o prietenie trainică, durabilă, până la moartea lui Sebastian Papaiani.
Se spune că, în timpul filmărilor la pelicula ~Sfânta Tereza și diavolii~ (un film despre partizani, în al doilea război mondial, unde Reka Nagy a jucat alături de Ion Dichiseanu), regizorul Francisc Munteanu ar fi spus, seara, pe terasa unui local: ”Cea mai frumoasă și mai talentată actriță româncă e o unguroaică, Reka Nagy”. Frază după care regretatului regizor i s-ar fi atras atenția de către ”organe” că nu e bine ce-a zis. Așa erau vremurile atunci. Oricum, locul lui Reka Nagy în cinematografia românească nu i l-a putut lua nici măcar regimul represiv al acelor ani.
La mulți ani, distinsă doamnă Nagy! Zeci, dacă nu sute de mii de români vă mulțumesc pentru faptul că le-ați luminat copilăria și/sau adolescența.
sursa foto: Facebook/CLV Film