Activul PNL, ajutor din răsputeri ministrului-doctor Lucian Bode, prin terfelirea Emiliei Şercan, care i-a demascat plagiatul

Date:

Share post:

Liderii PNL din ţară sunt instruiți să-l laude pe ministrul lor de Interne, Lucian Bode, și să o atace pe toate fronturile pe jurnalista Emilia Șercan, cea care i-a demascat plagiatul din teza de doctorat, decredibilizându-i demersul și insistând că este vorba despre „o vendetă politică”. Emilia Şercan, sunt instruiţi să susţină liberalii, „nu poate fi bănuită de cele mai bune intenții”.

Cel puţin asta reiese dintr-un aşa numit „punctaj PNL”, în posesia căreia a intrat jurnalista Clarice Dinu, de la HotNews. Reproducem mai jos „instrucţiunile de la centru” pentru liderii PNL, aşa cum au fost ele publicate ieri de HotNews:

„Nu există dubiu că tot acest scandal este o vendetă politică împotriva ministrului Bode. Doamna Șercan a lansat niște acuzații netemeinice, fără o minimă pregătire de specialitate în domeniul studiilor de securitate și relațiilor internaționale sau în domeniul securității energetice.

Domnia sa poate fi orice, dar numai obiectivă nu. Prezumția de imparțialitate pe care ar trebui să o aibă orice jurnalist pică în cazul de față, deoarece Emilia Șercan este autoarea unor plângeri împotriva ministrului Bode și, clar, nu poate fi bănuită de cele mai bune intenții”, se menţionează în „punctajul PNL” văzut de Clarice Dinu.

Ce vrea doctorul Bode

Ministrul de Interne Lucian Bode (PNL, desigur) a dat în judecată, pe 5 ianuarie, Comisia de Etică a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca (UBB), într-o încercare disperată de a bloca emiterea unui previzibil verdict de plagiat referitor la teza sa de doctorat.

Doctorul Bode ar dori ca universitarilor clujeni să le fie interzis, prin sentinţă judecătorească, să-i verifice integral teza de doctorat, după ce o verificare parţială, efectuată tot de specialişti ai UBB, identificase un procent de conţinut plagiat de circa 3%.

Într-o paranteză fie spus, e ca şi cum ar conta dacă ai furat puţin sau mult; furtul, inclusiv cel intelectual, ar trebui să rămână tot furt, indiferent c-a fost furat oul sau boul.

Reacţia Emiliei Şercan

Jurnalistă cu experienţă, Emilia Şercan n-a fost foarte surprinsă să afle despre ce-i pregătesc cei de la PNL.

Documentul făcut public de HotNews „arată cum sunt instruiți liberalii de către partid ca să mă atace după ce azi am scris, în exclusivitate, că plagiatorul Bode a dat în judecată UBB în încercarea disperată de a bloca un iminent verdict de plagiat.

Nu am avut nicio îndoială, în trecut, că au existat astfel de ordine politice pentru a fi atacată atunci când am scris despre tot felul de impostori cățărați în funcții publice.

Nu am avut nicio îndoială, de-a lungul timpului, că multe dintre atacurile care m-au vizat în ultimii ani, și au fost destule, venite de la tot felul de lighioane care se autointitulează ziariști – în realitate spălători ai unor cadavre politice – au fost făcute la comanda impostorilor despre care am scris.

Mi-e greu să nu văd că există site-uri, care trăiesc din bani de la partide sau din șpăgi, care nu scriu niciun rând despre plagiatele impostorilor politici, dar publică „știri” de tipul „X o atacă pe Șercan”, a replicat Emilia Şercan, prin intermediul paginii sale de Facebook.

Bode ar trebui căutat şi la glagorie, nu doar la furăciune

Dincolo de plagiatul incriminat în lucrarea de doctorat semnată de ministrul Lucian Bode, mai important ni se pare criteriul calităţii ştiinţifice al lucrării, absolut necesar pentru ca acela care a elaborat-o să fie îndrituit să primească titlul de doctor.

Aici, un specialist de talia profesorului universita – doctor pe bune, la Paris – Cristian Preda a găsit nu mai puţin de 17 hibe grave în lucrarea de doctorat a ministrului. Cităm, mai jos, câteva dintre aceste hibe identificate de profesorul Preda într-un articol publicat în revista 22, spre finalul anului trecut.

  • Autorul nu a pornit de la o ipoteză verificabilă, așa cum cere orice demers de cercetare. A înlocuit-o cu patru „premise”, care sunt, de fapt, niște profeții de tipul „securitatea energetică va cunoaște noi dezvoltări” sau „rivalitățile dintre actori nu vor fi confruntări directe” (p. 5). Edificiul cercetării nu are fundație.
  • Bode face o confuzie și în privința „obiectivelor de cercetare” ale tezei, fiindcă atunci când le descrie, el enumeră obiective de ordin practic, ele însele prost înțelese – un exemplu e, de pildă, „ce poziții trebuie să adopte România în viitor cu privire la energie?” (p. 5) –, ca și cum demersul tezei de doctorat ar fi o planificare strategică, nu o analiză a strategiei.
  • Doctorandul nu pare să fi asimilat sensul metodologiei….
  • Înainte de a expune rezultatele investigației conform acestui plan haotic, L. Bode simulează un excurs teoretic. Nicăieri altundeva în cuprinsul lucrării, lipsa discernământului nu e mai stridentă. Autorul nu înțelege ce înseamnă alegerea unei definiții de lucru a securității energetice: el enumeră unsprezece definiții, pe care le reproduce în engleză, apoi în traducere română, după care afirmă că fiecare utilizator se oprește la una dintre ele „în funcție de factori și elemente” (p. 21). Avem de-a face cu o ilustrare desăvârșită a analfabetismului funcțional: Bode nu procesează ce citește.
  • Nivelul prelucrării informației e dezolant.

Cireaşa de pe tortul neghiobiei ministeriale, în opinia noastră, e faptul că doctorul Bode a confundat numele unui istoric, sociolog şi politolog american (Fukuyama), cu cel al unui oraş japonez (Fukushima).

Analiza completă făcută de prof. univ. dr. Cristian Preda o puteţi savura aici.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_imgspot_img
spot_imgspot_img

Citeşte
ŞI

Din 2024, adio motoare diesel pe Dacia Duster

Începând cu modelele anului 2024, Dacia nu va mai...

CS Mioveni a scos un punct nesperat, la ultima fază a meciului: 1-1 acasă, cu Sepsi

CS Mioveni a jucat azi, cu Sepsi Sfântu-Gheorghe, un...

Avalanşa de la cabana Capra: până la prânz, salvatorii nu ajunseseră încă la turiştii blocaţi (video)

Efectivele impresionante ale forţelor de ordine, plus drumari şi...

O avalanşă puternică a lovit azi noapte cabana Capra, de pe Transfăgărăşan (galerie foto)

O avalanşă puternică a lovit în plin azi noapte...

FC Argeş, punct meritat la Sibiu, cu Hermannstadt: 1-1, gol Garita

FC Argeş a încerca azi, la Sibiu, cu câteva...