În aceste vremuri dificile când încrederea în medici și în medicină este la pământ (nici nu e de mirare, spitalele arată cum arată, iar la facultăţile de medicină sunt cel mult 2-3 candidaţi pe loc la admitere, mai puţini decât la şcolile de agenţi de Poliţie), avem nevoie de cuvântul oamenilor cu ani de experiență în domeniu care să liniștească populația.

De-a lungul timpului s-au ivit numeroase perioade pandemice, iar la finalul acestora popoarele au aplaudat medicina şi pe slujitorii ei, bucurându-se că au reușit să se trateze sau să prevină la timp infecția cu anumite virusuri.

Despre neîncredere, teorii conspiraționiste și eficiența vaccinării anti-Covid-19 vorbește acad. dr. Constantin Bălăceanu-Stolnici, într-o filmare promovată inclusiv pe pagina de socializare al ISU Argeș, astfel încât informația să fie la îndemnâna cât mai multor persoane.

Medicul, cu aproximativ 75 de ani de vechime, a vorbit despre eficiența vaccinului, considerând că este aceasta e singura cale de a scăpa de pandemie.

De asemenea, acesta recunoaște că s-a întâlnit de-a lungul timpului cu perioade în care anumite virusuri făceau ravagii printre oameni, însă, până la urmă, medicina a învins. De asemenea, medicul spune că nu înțelege de ce foarte multe teorii conspiraționiste au combătut autoritatea medicinei, mai ales că sunt foarte multe persoane care vorbesc despre dezavantejele imunizării fără a avea studii în domeniu.

„Vaccinul este un stimulator al fabricii de medicamente pe care noi o avem în organism – sistemul imunitar. Dacă nu au habar de elementele de bază ale imunologiei, de ce se bagă? Ascultați sfaturile oamenilor de meserie!”, spune acesta în videoclipul postat de ISU Argeș, destinat informării corecte.

Tot acad. dr. Constantin Bălăceanu-Stolnici recunoaște că are destul de multe cunoștințe care au căzut pradă conspirațiilor, deși avea încredere în inteligența și cultura persoanelor respective. Se pare însă că omul este construit să fie atras de tot ceea ce înseamnă necunoscut și suprauman.

În cei aproape 75 de ani de experiență medicală, academicianul a cunoscut modul în care operează virușii: „… în copilăria mea, în tinerețe, dar și în lunga mea carieră de peste 75 de ani de medicină practicată, epidemii de gripă, epidemii grave de poliomelită, epidemii de scarlatină, era tuberculoza care omora mii și mii de oameni, sifilisul – pe vremea aceea, era ucigător – malaria și altele.  (…) Pandemia de Covid-19 ar fi fost terminată dacă oamenii ar fi fost înțelegători și ne-ar fi ascultat pe noi, cei care știm secretele virușilor și ce trebuie făcut ca să scăpăm”, mai spune acesta în videoclipul postat pe Facebook.

Așadar, medicul care are o incontestabilă experiență trage un semnal de alarmă, și anume acela că măcar acum, în al 12-lea ceas, să se conștientizeze faptul că doar vaccinarea, purtarea măștii de protecție și distanțarea socială pot fi măsurile eficiente în fața răspândirii virusului. Academicianul oferă exemplul persoanal și mărturisește că a fost printre primele persoane vaccinate din țară, iar acum se pregătește de a 3-a doză. Doar curajul de a face un pas înaintea celor care doar își dau cu presupusul poate salva România de criza pandemică care acum se află abia la început.

sursa foto: RFI România

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here