Vă mai amintiţi eterna scuză a autorităţilor, centrale şi locale, cum că „iarna ne-a luat pe nepregătite”. Vorba unui fost preşedinte, iarna nu-i ca vara.

Deşi, calendaristic, suntem în miez de iarnă, şi episodul hibernal acut din ultimele 24 de ore a luat pe nepregătite autorităţile. Nimic nou. Aşa e la noi de la Burebista încoace.

De fapt, ce s-a întâmplat: au fost nişte ninsori ceva mai puternice, iar vântul a bătut mai tare ca de obicei.

A fost suficient pentru ca sute, dacă nu mii de localităţi din nordul Moldovei, Dobrogea, Bărăgan şi Muntenia, dar şi din zona Carpaşilor Meridionali şi de Curbură, să rămână fără curent electric.

Harta grosimii stratului de zăpadă la nivel naţional

În plus: zeci de drumuri blocate de căderi de pietre, stânci, copaci sau de zăpezi, trenuri întârziate sau anulate cu totul, sute de şcoli închise (numai în judeţul Argeş sunt 39 de unităţi şcolare în această situaţie), sate izolate în care doar şenilatele mai pot ajunge. Iar enumerarea ar putea continua.

Practic, o treime, dacă nu cumva o jumătate de Românie e aproape blocată, după acest episod hibernal.

Un alt aspect interesant este că, ori de câte ori ninge un pic mai serios, zonele afectate sunt aceleaşi. An de an. Dovadă că zisele autorităţi (locale şi centrale) nu învaţă niciodată, nimic.

Sau nu vor să înveţe. Pur şi simplu, nu le-a păsat şi nici nu le pasă. Nici CNAIR-ului, nici CFR-ului, nici miniştrilor de resort, nici…

Efectele moţiunii de cenzură de ieri şi perspectiva unei noi guvernări sunt mai interesante.

sursa foto: ISU Argeş, Administraţia Naţională de Meteorologie

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here