Ieri a încetat din viață academicianul prof. univ. dr. Tudorel Postolache, economist renumit, specializat în programe de dezvoltare, intelectual cu vederi de stânga, a cărui muncă a stat la temelia traiectoriei postrevoluţionare a României înspre Occident.

Profesorul Postolache este care care a coordonat comisia interdisciplinară care a fundamentat Declarația de la Snagov, din iunie 1995, document prin care se statua ca unică direcţie de evoluţie a României aderarea la Uniunea Europeană, la NATO şi la valorile lumii vestice, libere, în general.

Academicianul Tudorel Postolache și echipa de intelectuali şi specialişti pe care a coordonat-o au convins, atunci, întreaga clasă politică de faptul că singura cale de dezvoltare viabilă pentru ţară, în acord cu voinţa populară, era aderarea la Uniunea Europeană.

Nu-i puţin lucru, într-o vreme (1993-1995) a mineriadelor, a atotputerniciei FDSN/PSD şi a aliaţilor săi (PSM, al fostului demnitar comunist Ilie Verdeţ, PRM, PUNR-ul lui Gheorghe Funar) şi a instabilităţii şi incertitudinilor.

„După un an și jumătate, schimbarea politică avea să redeschidă calea reformelor, chiar în condiții de instabilitte accentuată. La sfârșitul anului 1999, România primea invitația de a deschide negocierile de aderare la Uniunea Europeană iar în 2002 era invitată în NATO”, a scris azi cunoscutul jurnalist Ovidiu Nahoi, redactorul-şef al Radio France Internationale România.

Moartea academicicanului Postolache a trecut aproape neobservată, acoperită cu totul de hărmălaia de prost gust din Parlamentul de la Bucureşti, prilejuită de audierile în Parlament ale noului/vechiului Guvern Ludovic Orban.

Televiziunile care-şi zic de „ştiri” aproape că au ignorat in corpore tristul eveniment.

Păcat, academicianul Tudorel Postolache merita mai multă recunoştinţă din partea noastră, a tuturor. Pentru că, dacă azi suntem în UE şi în NATO, nu una din multele gubernii muscăleşti, asta se datorează, în bună măsură, şi viziunii regretatului academician.

Vă recomandăm, de asemenea, să lecturaţi şi articolul colegului Ovidiu Nahoi, despre meritele lui Tudorel Postolache, accesând link-ul de mai jos:

https://www.rfi.ro/politica-118370-tudorel-postolache-lectie-europeana-parte-stanga

sursa foto: rfi.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here