Cinematografia românească a rămas, de azi încolo, fără unul dintre ultimii săi monştri sacri: actorul Ştefan Sileanu.

Născut la Cislău, la poalele munţilor Siriu, la limita dintre judeţele Buzău şi Braşov, acum 80 de ani, Ştefan Sileanu a plecat azi dintre noi, răpus de un infarct, la 55 de ani de la debutul său ca actor.

A jucat în mai multe filme istorice: Buzduganul cu trei peceţi (rolul banului Mihalcea), Prin cenuşa imperiului (Siteavul), Burebista (Boian) etc, toate, cu succes imens la public.

Consacrarea deplină i-a adus-o rolul domnitorului Vlad Ţepeş (în imagine), din filmul omonim, regizat de Doru Năstase în 1979.

Dincolo de scenă, a fost şi un pictor talentat; mai multe tablouri de-ale sale s-au vândut cu sume de ordinul a mii de euro şi a avut, de asemenea, mai multe expoziţii personale, cu picturi inspirate îndeosebi de mare şi de deltă.

A trăit destul de retras, în ultimii ani, cu rare apariţii publice. A plecat dintre noi la fel cum şi-a trăit viaţa: discret, fără să facă valuri, fără să tulbure pe nimeni.

Ca şi pe multe alte valori, probabil, şi pe Ştefan Sileanu îl vom preţui la justa sa valoare abia de acum încolo, de când nu mai este.

sursa foto: captură video youtube/Naţional TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here