Celebrul deja Program Rabla, împreună cu versiunea sa extinsă, Rabla Plus, au demarat chiar în această dimineaţă. Prin acest program, Guvernul şi-a propus să scoată de pe şosele în jur de 50.000 de maşini uzate, vechi, poluante.
În acest scop, Guvernul a alocat în total suma de 198 de milioane de lei.
„Fiecare român care doreşte să-şi cumpere o maşină nouă va putea să-şi caseze maşina veche, primind o primă de casare de 6.500 de lei, la care se poate adăuga suma de 1.700 de lei, în cazul în care persoana respectivă îşi doreşte să achiziţioneze un autovehicul hibrid.
Sau se mai poate adăuga şi suma de 1.000 de lei, în cazul în care cetăţeanul doreşte să achiziţioneze un autovehicul al cărui motor are o emisie de sub 98 de grame la suta de kilometri, după formula veche. Putem ajunge să cumulăm suma de 9.200 de lei adunându-le pe toate sau putem avea doar prima de casare de 6.500 de lei fără să adăugăm ceva în plus.
Cetăţeanul va fi cel care va alege ce autovehicul vrea să achiziţioneze”, a declarat ministrul Mediului, dna Graţiela Gavrilescu, citată de agenţiile de presă.
Suma alocată programelor Rabla şi Rabla Plus, în acest an, este sensibil mai mare decât cele alocate în anii anteriori.
Doamna Gavrilescu a mai declarat că…”ne dorim ca în fiecare an, numărul de prime de casare şi numărul de maşini noi introduse pe piaţă să fie în creştere. Astfel, reînnoirea parcului auto să fie în permanentă creştere. Pentru sănătate, dar şi pentru calitatea aerului, pentru că reducem în acest fel poluarea.
Ne gândim de asemenea şi la siguranţa cetăţenilor în trafic şi, nu în ultimul rând, şi la industria producătoare din România de autovehicule”, a mai declarat domnia sa, citată agenţia de presă Mediafax.
Programul guvernamental e una, viaţa e alta
Ca de (aproape) fiecare dată, demersul guvernamental suferă de destule lacune. Astfel, maşinile care pot fi casate contra voucherelor de tip Rabla trebuie musai să aibă inspecţia tehnică periodică valabilă. Asta înseamnă că rablele înţepenite prin parcări, care nu mai rulează de ani de zile, nu vor putea fi casate prin Programul Rabla.
În plus, ţinând cont de veniturile populaţiei României (circa 550 de euro lunar), achiziţionarea unei maşini noi rămâne un ţel de neatins pentru cei mai mulţi români.
Chiar şi cu aceste facilităţi oferite de Rabla şi/sau de Rabla Plus, pentru că o maşină nouă, indiferent de marcă sau tip, nu se poate cumpăra decât de la sume de aproximativ 7.000 de euro în sus (incluzând primele de casare despre care vorbea dna ministru Gavrilescu).
Autostrăzi pe când?
În altă ordine de idei, sprijinul guvernamental pentru industria auto autohtonă (uzina Dacia de la Mioveni, în primul rând) nu prea reiese de nicăieri din acest program, întrucât fiecare e liber să îşi ia ce marcă de maşină doreşte.
Dacă Guvernul Dăncilă chiar ar dori să ajute industria auto românească, cel mai bine o poate ajuta construind autostrada Piteşti-Sibiu. Şi autostrada Piteşti-Craiova. Însă, până la începerea lucrărilor la vreuna dintre aceste autostrăzi mai avem de aşteptat. Puterea actuală nu dă semne nici măcar că va demara lucrările.
sursa foto: b1tv.ro