Preşedintele României, Klaus Iohannis, a promulgat azi o lege care interzice, pe timp de 10 ani, exportul de buşteni din România către ţări din afara spaţiului comunitar european.

Legea cu pricina fusese adoptată ieri, de Camera Deputaţilor, for decizional în acest caz, de o manieră zdrobitoare: 316 voturi pentru şi o singură abţinere.

Actul normativ menţionat mai instituie şi un Catalog Naţional al Masei Lemnoase, menit să urmărească mai atent exporturile de lemn din pădurile şi aşa semi-defrişate ale ţării.

„În vederea asigurării transparenţei recoltării masei lemnoase din fondul forestier naţional se instituie Catalogul naţional al masei lemnoase la nivelul autorităţii publice centrale care răspunde de silvicultură prin utilizarea bazelor de date informatice existente la nivelul acesteia.

Autoritatea publică centrală care răspunde de silvicultură va publica Catalogul naţional al masei lemnoase de site-ul propriu, al cărui model se aprobă prin ordin al conducătorului autorităţii publice centrale care răspunde de silvicultură.

Structurile teritoriale de specialitate ale autorităţii publice centrale care răspunde de silvicultură vor verifica prin sondaj actele de punere în valoare în baza unor criterii de risc”, se arată în lege.

Din nefericire, sancţiunile instituite pentru nerespectarea acestei legi sunt la limita derizoriului.

„Nerespectarea interdicţiei de export a masei lemnoase se pedepseşte cu închisoare de la un an la 3 ani sau cu amendă în cuantum de 100.000 lei”, zice legea. Asta înseamnă că, practic, nimeni nu va face puşcărie dacă va continua să exporte buşteni.

sursa foto: Global Wood Market

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here