9 medalii pentru România la Olimpiada Internaţională de Franceză. Niciun argeşean printre laureaţi

Date:

Share post:

În pitorescul oraş Ohrid din Macedonia au avut loc recent întrecerile Olimpiadei Internaţionale de Limba Franceză.

Elevii români au obținut nouă premii la competiţia respectivă:  patru premii I (două la probele individuale și două pe echipe), trei premii II (unul la probele individuale și două pe echipe), respectiv două premii III (ambele pe echipe).

La proba scrisă individuală (nivel B2), Iulia Maria Stanca (Colegiul Național „Sf. Sava” din București, foto sus) a fost distinsă cu premiul I, același rezultat fiind reușit și de Tiberiu-Alin-Marian Buruiană (Colegiul Național „Frații Buzești” din Craiova) la proba scrisă aferentă nivelului de competență B1. La aceeași categorie, Monica-Alexandra Stoica (Colegiul Național „Gheorghe Lazăr” din București) a obținut premiul al II-lea.

La proba orală pe echipe (nivel B1) au fost înregistrate următoarele rezultate: Monica-Alexandra (premiul I), Tiberiu-Alin-Marian Buruiană (premiul al II-lea) și Daria-Teodora Burtea (Colegiul Național „Al. I. Cuza” din Alexandria, jud. Teleorman) – premiul al III-lea.

La proba orală pe echipe corespunzătoare nivelului B2, componenții lotului României au obținut un premiu I prin Iulia Maria Stanca, un premiu II – Teodora-Iuliana Juncu (Colegiul Național „Petru Rareș” din Suceava) și un premiu III – Cristian Moldovan (Colegiul Național „Alexandru Papiu Ilarian” din Târgu Mureș). Toți membrii echipei sunt laureați ai Olimpiadei Naționale de limba franceză 2018 (clasele a X-a – a XI-a).

Concursul a fost structurat în două probe obligatorii: o probă scrisă individuală (eseu structurat pe o temă dată de maximum 230-250 cuvinte la nivelul B1, respectiv 250-270 cuvinte la nivelul B2) și o probă orală pe echipe.

Olimpiada Internațională de Limba Franceză 2018 a reunit elevi cu performanțe în acest domeniu din 6 țări membre ale Organizației Internaționale a Francofoniei: Albania, Armenia, Bulgaria, Macedonia, Republica Moldova și România, informează Ministerul Educaţiei, printr-un comunicat de presă.

O surpriză neplăcută

Prezenţa masivă a elevilor români printre premianţi nu surprinde. România mai are încă un dram de tradiţie în studiul limbii franceze, care n-a sucombat chiar cu totul în faţa asaltului englezei. Având în vedere şi adversarii – proveniţi, toţi, din ţări în care franceza e o limbă exotică – era firesc, pe undeva, ca elevii români să câştige majoritatea premiilor.

Surprinde, însă, neplăcut absenţa reprezentanţilor judeţului Argeş de pe lunga listă a elevilor români care au obţinut medalii. Mai ales în condiţiile în care Argeşul, în general, şi Piteştiul, în special, sunt cunoscute ca fiind centre puternice ale francofoniei româneşti. Ca să nu mai vorbim despre prezenţa franceza solidă în Argeş, dată de uzina Dacia din Mioveni, deţinută de grupul Renault.

Din păcate, nu am putut obţine o opinie autorizată pe această tema de la şefa Alianţei Franceze Piteşti, doamna Ecaterina Stroe (o personalitate de prim rang a francofoniei româneşti), întrucât domnia-sa participă, zilele acestea, la o serie de întâlniri, în Capitală, cu oficiali francezi.

Vom reveni, însă, săptămâna viitoare.

În imagine, piaţa centrală din Ohrid.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_imgspot_img
spot_imgspot_img

Citeşte
ŞI

Carambol cu trei mașini la Drăganu

Cu puțin timp în urmă, pompierii de la Detașamentul...

Vipers câștigătoarea Ligii Campionulor la handbal feminin

Vipers s-a impus în finala Ligii Campionilor la handbal...

Viorel Tudose: ”Să plece si Daniel Stanciu”

“Suntem de vină noi, că am permis să se...

Ferencvaros – Vipers, finala Ligii Campionilor la handbal feminin

În această după-amiază, la Budapesta se va disputa finala...

A murit medicul Gheorghe Frățoaica

Cei care vor să-i aducă un ultim omagiu o...

Vipers în finala Ligii Campionilor la handbal feminin

În prima semifinală a Ligii Campionilor la handbal feminin,...

Femeie luată de apă în sat Albești Ungureni

Pompierii au intervenit în localitatea Albești de Argeș, sat...

Cea mai importantă inițiativă regională privind digitalizarea a fost lansată în cadrul conferinței Cluj Innovation Days 

Cluj Innovation Days (CID), conferința anuală organizată de Cluj IT Cluster,...