Nicio altă zi din an nu e atât de plină de semnificaţii ca 9 Mai. Suntem independenţi ca stat din 9 Mai 1877.

Aniversăm victoria în al doilea Război Mondial tot într-o zi de 9 Mai (sunt destule păreri, argumentate, că 8 Mai ar fi data potrivită pentru a aniversa capitularea Germaniei), victorie care pentru noi românii a însemnat în primul rând eliberarea nordului Transilvaniei de sub ocupaţia maghiară şi revenirea ei la Ţara-Mamă.

Şi tot 9 Mai mai e aniversarea Europei Unite, din care, de 14 ani încoace, România e parte integrantă, cu toate beneficiile uriaşe (dar şi cu unele frustrări) care au decurs şi decurg de aici.

Coincidenţa face că a doua duminică a lunii mai, zi destinată a fi Zi a Portului Tradiţional Românesc, să pice anul acesta tot în 9 Mai.

E o zi de ale cărei semnificaţii ne bucurăm toţi şi vă invităm să vă bucuraţi şi dumneavoastră, fără a uita că datorăm respect veşnic celor care au plătit cu vieţile lor şi independenţa ţării, şi eliberarea Transilvaniei de sub cizma horthystă, şi eliberarea de comunism şi revenirea în Europa.

Încheiem cu un citat atribuit marelui poet şi gânditor Lucian Blaga, născut la doi paşi de Sebeş-Alba, tot într-o zi de 9 Mai: „o nicovală dobândeşte cu timpul tăria tuturor ciocanelor care au bătut-o”.

sursa foto: Facebook

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here