Cel mai mare vis al cuplurilor fericite este acela de a deveni o familie numeroasă, cu 3 sau chiar mai mulți membri. Pentru unii, drumul este destul de ușor, dar pentru alții, cel mai mare vis se lasă așteptat. Multe cupluri se confruntă cu infertilitatea – o problemă pentru care mulți suferă în tăcere.
Pentru toate aceste cupluri există două informații importante: nu e o rușine să te confrunți cu o astfel de problemă și poate exista o soluție pentru orice. Important este să accepți problema cu care te confrunți și să ceri ajutor de specialitate. Avem în țară medici specializați în tehnici de reproducere umană asistată, precum Doctor Adela Serban, care îți pot oferi tot suportul necesar. Important este să urmezi întocmai planul de tratament și să înțelegi că există o serie de factori care pot influența succesul inseminării artificiale. Descoperă, mai jos, care sunt aceștia.
Ce este inseminarea artificială?
Inseminarea artificială este o tehnică de reproducere umană asistată care presupune introducerea spermei în aparatul reproducător feminin, într-un mediu controlat, la un interval de timp bine calculat de la declanșarea ovulației. Această tehnică poate fi realizată fie cu spermă de la partener, fie cu spermă obținută de la un donator străin. Atenție, inseminarea artificială se recomandă în baza analizelor de specialitate doar de către un medic specialist.
Factori care influențează succesul inseminării artificiale
Așa cum știi, cu cât femeia este mai tânără și mai sănătoasă, cu atât ovulele au o calitate mai bună. Odată cu vârsta, rezerva ovariană scade. Asta înseamnă că o femeie de până în 35 de ani are șanse mai mari să rămână însărcinată. Să punctăm factorii:
Sincronizarea inseminării
Înainte de inseminare, echipa medicală va analiza toate stadiile ovulației. De ce? Pentru că procedura nu poate fi realizată oricând. Există o singură fereastră în lună când femeia poate fi programată pentru procedură.
Calitatea și cantitatea spermei
Nu doar calitatea ovulelor este importantă. Cantitatea și calitatea spermatozoizilor influențează direct planul de tratament. Înainte de procedura propriu-zisă se realizează o analiză atentă a lichidului seminal pentru a obține toate informațiile cu privire la calitatea spermei.
Starea de sănătate a femeii
Trebuie să știi că mediul uterin determină succesul planului de tratament. Calitatea mucusului cervical și permeabilitatea trompelor determină succesul inseminării. De asemenea, anumite afecțiuni ale femeii, precum endometrioza, sindromul ovarelor polichistice, infecțiile pelvine și alte anomalii uterine trebuie tratate în prealabil.
Tratamentul hormonal
De cele mai multe ori, pentru a ajunge în etapa de inseminare, femeile au nevoie de tratament hormonal. E important ca femeia să fie în faza de ovulație pentru ca sperma prelucrată în laborator să fie introdusă în aparatul reproductiv. Astfel, se recomandă tratamente de stimulare ovariană. Schema de tratament este diferită de la un caz la altul.
Tehnica de inseminare
Specialiștii în tehnici de reproducere umană asistată sunt medici pregătiți pentru a plasa corect materialul genetic masculin, pentru a evita traumatismele și pentru a asigura condiții optime pentru viitoare mămică. Pregătirea echipei medicale și standardele clinicii joacă un rol deosebit pentru succesul planului de tratament. Așa cum spuneam, vorbim despre o tehnică deosebit de complexă, în care fiecare pas este atent calculat. Poți afla la câte zile după inseminare se face testul de sarcină încă de la primele întâlniri cu medicii, dar până a ajunge în acest punct, trebuie să respecți întocmai protocolul stabilit.
Factori psihologici
Stresul și anxietatea pot împiedica succesul planului de tratament. Din păcate, un dezechilibru hormonal te poate duce în situația în care să repeți de mai multe ori planul de tratament. Pentru a gestiona stresul, medicii recomandă exercițiile de relaxare și consilierea de specialitate. Nu e o rușine să faci terapie, mai ales într-o astfel de situație.
Stilul de viață
O dietă dezechilibrată, alcoolul, tutunul, sedentarismul și substanțele interzise influențează negativ succesul inseminării artificiale. Pe lângă faptul că îți pune viața în pericol, un stil de viață dezechilibrat te poate ține departe de visul de a deveni părinte.
În concluzie, inseminarea artificială este o tehnică de reproducere umană asistată care îți poate aduce zâmbetul pe buze. Fii precaută, respectă planul de tratament și sfaturile primite în cabinet. Specialiștii îți vor prezenta încă de la început toți factorii care influențează succesul inseminării artificiale.