6 eurodeputaţi solicită extensia programului DiscoverEU pentru călătoriile cu trenul pe ruta Iaşi-Chişinău-Odessa, pentru 10 mii tineri

Date:

Share post:

Eurodeputații Gheorghe Falcă, Maria Grapini, Mircea-Gheorghe Hava, Alin Mituţă (toţi din România), Juozas Olekas (Lituania) și Ivan Stefanec (Slovacia) susțin propunerea ONG-ului din Chişinău, IDEP Moldova, de a extinde inițiativa #DiscoverEU pentru ruta feroviară  Iași-Chișinău-Odessa, denumita UA-RM#DiscoverEU.

Prin extensia DiscoverEU propusă Comisiei Europene spre implementare, 10 mii tineri de 18 ani din regiunile Odessa, Iași și din Republica Moldova vor putea călători cu trenul între Iași – Chișinău – Odessa, beneficiind de gratuitate.

DiscoverEU este o iniţiativă a Uniunii Europene care dă posibilitatea unor tineri europeni de a călători gratuit, cu trenul pe continent, pentru a descoperi frumuseţile Europei. Programul a fst lansat acum 3 ani şi până acum aproximativ 70.000 de tineri din toate ţările europene au beneficiat de călătorii gratuite cu trenul, cunoscând culturi și oameni noi, bucurându-se de avantajele liberei circulații din UE. Constatând succesul inițiativei DiscoverEU a fost decisă alocarea bugetului necesar pentru 60 mii tineri din UE, pentru anul 2022.

Mai multe detalii despre acest program găsiţi accesând link-ul următor: https://europa.eu/youth/discovereu_ro

„Prin replicarea inițiativei de succes DiscoverEU implementate în UE și extensia acesteia pentru tronsonul feroviar regulat Iași-Chișinău-Odessa, se vor putea transmite bunele practici, contribuind la coeziune regională, stabilind relații de parteneriat între actorii cheie pentru această inițiativă transfrontalieră. Inițiativa UA-RM#DiscoverEU corespunde prevederilor Acordului de Asociere semnat de Ucraina și Republica Moldvoa cu UE, inclusiv priorităților Parteneriatului Estic, care prevede conectivitate îmbunătățită cu UE și între țările Parteneriatului Estic.

Impactul direct al legaturii  feroviare Iași–Chișinău–Odessa ar fi motivarea cetățenilor din cele 3 mari poluri de dezvoltare să poată opta pentru o vizită scurtă (tip City Break) deplasându-se cu trenul între Chișinău, Odessa sau Iași, prin aceasta impulsionându-se turismul regional. Domeniul turismului fiind grav afectat de restricțiile de circulație legate de COVID, are nevoie de măsuri concrete pentru a atrage turiști, al căror număr s-a diminuat drastic, motiv din care mulți angajați au fost disponibilizați”, se menţionează într-un comunicat de presă al ONG-ului IDEP (Institutul de Dezvoltare şi Expertiză a Proiectelor) Moldova din Chişinău.

Promotorii inițiativei de a lansa o rută feroviară regulată Iași–Chișinău (Căile Ferate din Moldova, IDEP și APIT), în scopul asigurării sustenabilității rutei Iași-Chișinău și asigurării fluxului de călători, au organizat evenimente ample de consultare cu denumirea Misiunea economică RM-RO-UA „Turismul – punte pentru Integrare Economică Europeană”, la Iași în data de 27 septembrie 2021 și la Odesa în data de 28 octombrie 2021, patronate și găzduite de primarii celor două orașe învecinate cu Republica Moldova.

Scopul evenimentelor a fost de a aduce împreună actorii cheie privați și publici, care să conlucreze pentru a crea un climat favorabil relansării turismului, în special a celui regional, prin valorificarea rutei feroviare regulate Iaşi–Chișinău–Odessa, care va fi disponibilă începând cu 12 decembrie 2021.

Odată cu lansarea rutei feroviare regulate Iași-Chișinău, operatorii din domeniul turismului pot valorifica acest tronson Iași–Chișinău–Odessa pentru a invita potențialii turiști să participe la pachetele turistice de vizite scurte (tip City Break) cu trenul.

Prin această inițiativă extinsă pentru ruta feroviară Iași–Chișinău–Odessa, cei 10 mii de tineri despre care am vorbit, viitori ambasadori UA-RM#DiscoverEU, vor contribui la popularizarea tronsonului, promovand proiectul şi în rândul restului cetăţenilor, pentru a deveni călători frecvenţi. Transportul feroviar este considerat transport verde, această inițiativă devenind cu atât mai mult importantă, cu cât anul 2021 este Anul European Feroviar, iar anul 2022 este numit Anul European al Tinerilor, inițiativa UA-RM#DiscoverEU pliindu-se perfect.

Detalii adiționale pe idep.md/turism.

IDEP Moldova e o organizaţie neguvernamentală din Chişinău, care militează activ pentru a pune Moldova de peste Prut pe un făgaş european, pentru o mai bună conectare a Republicii Moldova la politicile europene şi, în ultimă instanţă, pentru un trai mai bun pentru toţi cetăţenii ţării respective. Despre unele dintre iniţiativele celor de la IDEP Moldova am mai scris şi le susţinem, pentru că, ştim cu toţii, sângele apă nu se face. Iar vodcă, nici atât.

În imaginea de sus, trenul Iaşi-Chişinău, la intrare în gara Socola din judeţul Iaşi.

sursa foto: captură video youtube

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_imgspot_img
spot_imgspot_img

Citeşte
ŞI

Carambol cu trei mașini la Drăganu

Cu puțin timp în urmă, pompierii de la Detașamentul...

Vipers câștigătoarea Ligii Campionulor la handbal feminin

Vipers s-a impus în finala Ligii Campionilor la handbal...

Viorel Tudose: ”Să plece si Daniel Stanciu”

“Suntem de vină noi, că am permis să se...

Ferencvaros – Vipers, finala Ligii Campionilor la handbal feminin

În această după-amiază, la Budapesta se va disputa finala...

A murit medicul Gheorghe Frățoaica

Cei care vor să-i aducă un ultim omagiu o...

Vipers în finala Ligii Campionilor la handbal feminin

În prima semifinală a Ligii Campionilor la handbal feminin,...

Femeie luată de apă în sat Albești Ungureni

Pompierii au intervenit în localitatea Albești de Argeș, sat...

Cea mai importantă inițiativă regională privind digitalizarea a fost lansată în cadrul conferinței Cluj Innovation Days 

Cluj Innovation Days (CID), conferința anuală organizată de Cluj IT Cluster,...