Azi, 7 mai, cea mai galonată echipă din istoria fotbalului românesc, Steaua Bucureşti, a împlinit 34 de ani de la câştigarea Cupei Campionilor Europeni, la Sevilla în faţa echipei CF Barcelona.

După finalul celor 90 de minute, scorul a fost 0-0, după care au urmat cele două reprize de prelungiri, a câte 15 minute. Şi după cele 30 de minute, scorul a fost tot 0-0, astfel că au urmat loviturile de departajare.

Portarul Stelei din acea vreme, Helmuth Duckadam, a reuşit să apere toate cele patru penalty-uri executate de spanoli. Al cincilea n-a mai fost cazul să fie executat, pentru că Steaua avea deja 2-0.

Golurile Stelei au fost marcate de Marius Lăcătuş şi Gabi Balint.

Succesul Stelei în fosta Cupă a Campionilor a venit după ce, cu un an sau doi înainte, Dinamo Bucureşti ajungea în semifinale (eliminată de FC Liverpool, după două meciuri în care britanicii au fost favorizaţi consistent de arbitraje), iar fosta FC Universitatea Craiova ajungea (cu un sezon şi mai înainte) în semifinalele Cupei UEFA, eliminată fiind fără să piardă (0-0 şi 1-1) de Benfica Lisabona.

Din echipa Stelei de atunci făcea parte (titular indiscutabil al postului de fundaş stânga, primul care a pus mâna pe cupă, nemaiavând răbdare să aştepte festivitatea de premiere) şi regretatul Ilie Bărbulescu, fost mare fotbalist al lui FC Argeş.

De asemenea, în a doua repriză de prelungiri, în locul lui Piţurcă, în minutul 107, a intrat pe teren Marin Radu (Radu II), atacant şi coechipier cu Ilie Bărbulescu la FC Argeş.

În afară de Steaua, o singură echipă din fostul lagăr comunist, Steaua Roşie (Crvena Zvezda) Belgrad, a mai reuşit să câştige Cupa Campionilor. În echipa belgrădeană, libero era nimeni altul decât Miodrag Belodedici.

Pentru reuşita lor, fotbaliştii stelişti din 1986 au fost recompensaţi de „conducerea superioară de partid şi de stat”, fiecare, cu câte un autoturism ARO şi au fost înaintaţi în grad, la „excepţional” (toţi jucătorii şi antrenorii Stelei erau subofiţeri sau ofiţeri de armată, în acte), de către însuşi tovarăşul Nicolae Ceauşescu, mare suporter stelist, de altfel.

sursă foto: telekomsport.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here