Uniunea Pedagogilor Maghiari din România (RMPSZ) a depus marţi la Ministerul Educaţiei o petiţie semnată de aproape 3.000 de învăţători maghiari din România, în semn de protest faţă de modificarea care le interzice pedagogilor din învăţământul primar în limba minorităţilor să predea limba română la clasă, anunţă agenţia maghiară de presă MTI, citată de săptămânalul „Punctul” din Târgu-Mureş.

Petiţia a fost depusă la biroul ministerial de către Botond Burus Siklódi (în imagine), preşedintele RMPSZ, şi deputatul UDMR Ödön Szabó.

Liderul RMPSZ a declarat presei de limba maghiară că ministrul (Valentin Popa, cel cu „pamblica” – n.r.) nu era prezent în instituţie, motiv pentru care nu s-a putut întâlni personal cu el.

Dascălii maghiari cer în petiţie abrogarea articolului controversat. În textul documentului se menţionează că învăţătorii maghiari nu exclud nicio formă de protest permisă de lege, deci nici o eventuală grevă, dacă în decurs de cinci zile Guvernul nu dă curs solicitării lor.

Uniunea Părinţilor Maghiari a iniţiat şi ea o petiţie pe internet, prin care cere Ministerului Educaţiei abrogarea articolului menţionat. Această petiţie are momentan peste 9.700 de semnături, mai precizează sursele citate.

Este pentru prima dată în România când dascăli de limbă maghiară, etnici maghiari, protestează pentru că nu li se mai permite să predea limba română.

De regulă, minoritarii maghiari din România sunt acuzaţi că nu vor să înveţe limba oficială a statului. Uneori cu temei, de multe ori fără. Însă, şi atunci când vor să o înveţe, cum e cazul acum, li se pun beţe în roate chiar de Ministerul Educaţiei.

Ca de fiecare dată, din astfel de dispute cel mai mult de pierdut vor avea copiii. Şi aşa copiii maghiari, care nu vorbesc româneşte acasă, au mari dificultăţi în a învăţa româna. De acum încolo, aceste dificultăţi vor fi şi mai mari, dacă ministerul de resort nu revine asupra articolului incriminat.

sursa foto: ziarul Szekelyhon

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here