Azi ar fi trebuit să îl aniversăm pe Iuliu Merca, omul de al cărui nume se leagă existenţa uneia dintre cele mai iubite trupe rock din România, Semnal M din Cluj-Napoca.

N-a fost să fie. În 27 iulie 1999, la Costineşti, înainte de un concert, inima mare (şi la propriu, şi la figurat) a lui Iuliu Merca, a încetat să mai bată.

Formaţia pe care a condus-o din 1977 încoace, Semnal M, trăieşte, însă, şi azi, graţie, în principal, compoziţiilor semnate Iuliu Merca şi, de asemenea, graţie vocii sale inconfundabile şi măiestriei sale în a mânui chitara.

Lucruri probate, anterior, şi în scurtele sale treceri pe la alte formaţii „grele” ale vremii, Chromatic şi Mondial.

E cineva care n-a auzit de „La fereastra ta”, „Moara”, „Bal la Apahida”, „Iancu Pribeag”, „Planeta visurilor noastre”, „Spune-mi cine eşti” , „Trenul cursă de persoane Apahida-Cluj-Napoca” şi multe altele?

Sunt capodopere ale genului, care trăiesc şi vor trăi de-a pururi. Au impregnate, în linia lor melodică, geniul lui Iuliu Merca.

L-a răpus un infarct, la Costineşti, înainte de un concert.

N-a fost doar un mare artist. A fost şi un mare patriot. Ascultaţi piesele lui Semnal M, compoziţii ale sale, „Iancu Pribeag” sau „Planeta visurilor noastre” şi veţi înţelege.

Iuliu Merca vorbea, în cântecele sale din anii ’80, de „planetă ruptă în două”, de uniune de genul celei europene de azi…fără ca temuta cenzură comunistă a vremii să se „prindă”…extraordinar!

A fost un mare român. Un patriot cum rar se nasc. Dar n-a urât niciodată alte naţii. Nu întâmplător, la Semnal M, de-a lungul anilor, au cântat un Istvan Nagy, un Norbert Halmágyi, un Ferencz Molnar sau regretatul Francisc (Ferencz) „Saci” Solomon.

Prieteni unguri, din Cluj-Napoca, oameni care i-au fost alături până la finalul vieţii şi chiar şi după.

Azi, trupa trăieşte condusă de prietenul de-o viaţă al lui Iuliu Merca, bateristul Istvan Boldizsar (Ştefan Boldijar, pe numele său românizat).

Iar fiica marelui Iuliu Merca, Iulia, mezzosoprană la Opera din Cluj-Napoca, altminteri, o interpretă de un talent real, cu o carieră solidă în spate, e „silită” şi azi să suporte povara celebrităţii postume a ilustrului său tată.

Despre cine a fost şi ce a reprezentat Iuliu Merca, pentru rock-ul românesc, cel mai bine a spus-o fostul basist, compozitor şi lider al unei trupe la fel de celebre şi de iubite, regretatul Liviu Tudan, lider al formaţiei „Roşu şi Negru”:

„Ghiulo ăsta (aşa îi spuneau prietenii lui Iuliu Merca, Gyula în limba maghiară înseamnă Iuliu – n.r.) face cu chitara ceea ce niciunul dintre chitariştii buni nu ştie să facă. Iar eu am lucrat cu chitarişti buni, ca Nuţu Olteanu, Gabi Nacu, Adi Ordean, Laurenţiu Sîmniceanu, Cristi Marinescu, oameni care ştiau meserie… totuşi, Merca are ceva aparte.

Am auzit, o dată, cum imita taragotul cu chitara. A încercat şi Nuţu, parcă…nu ieşea. Iuliu Merca e unic, unic va rămâne”, a spus regretatul Liviu Tudan.

Azi, la a 72-a aniversare a naşterii lui Iuliu Merca, ascultaţi, în semn de omagiu, un cântec de-al formaţiei sale, Semnal M.

Cu siguranţă, veţi avea o zi mai bună…

sursa foto: Clujul Cultural

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here