„Freedom House România a încheiat cu succes seria conferințelor „Litigii pe Fonduri Europene – Enhancing the Legal Protection for EU Financial Interests in Romania”, un proiect cofinanțat de Comisia Europeană”, informează Freedom House, printr-un comunicat de presă.

„Odată cu ultima ediție, desfășurată pe 27 și 28 februarie, la București, seria de evenimente a adus laolaltă un total de peste 150 de beneficiari care au obținut informații extrem de valoroase și amănunțite, de la un număr de 16 specialiști de la cele mai relevante instituții: Oficiul European de Luptă Antifraudă, Departamentul European de Luptă Antifraudă, Înalta Curte de Casație și Justiție, Ministerul Fondurilor Europene, Autoritatea de Audit, Curtea de Conturi, Universitatea Babeș-Bolyai sau Universitatea din Torino, alături de avocați, judecători și experți în fonduri europene.

Proiectul a inclus trei conferințe, desfășurate după cum urmează:

  • București, 21-22 iunie 2018
  • Cluj-Napoca, 27-28 septembrie 2018
  • București, 27-28 februarie 2019

Principalul obiectiv al proiectului a fost îmbunătățirea protecției intereselor financiare ale UE și eficientizarea mecanismelor juridice de protecție a intereselor financiare ale UE în România prin această serie de evenimente dedicate unui grup-țintă divers, care a inclus magistrați, avocați, funcționari publici ce gestionează fonduri europene și experți în fonduri europene.

Fiecare conferință a tratat aceleași teme majore, cu accent pe litigii în programe cu finanțare europeană. Printre vorbitori s-au aflat un judecător, avocați, reprezentanți ai autorităților și Ministerului Fondurilor Europene, experți consultanți în fonduri europene și specialiști din partea Oficiului European Antifraudă OLAF și Departamentul pentru Luptă Antifraudă DLAF.

Conferințele au abordat atât partea teoretică, cât și partea practică, prin prezentare de spețe concrete despre recuperarea prejudiciului provocat bugetului național și al Uniunii Europene și răspunderea penală pentru daunele provocate bugetului Uniunii Europene în România.

Proiectul a urmărit înțelegerea indicatorilor de fraudă și exemplificarea cu studii de caz, înțelegerea și aplicarea rigorilor de documentare și justificare a fraudei și neregulilor din perspectiva consecințelor de ordin administrativ, civil și penal, mecanismele judiciare aplicabile în domeniul fondurilor europene și întinderea răspunderii pentru fraudă și nereguli.

Freedom House România este o organizație non-profit, nepartinică, ce promovează libertatea, drepturile fundamentale ale omului, valorile democrației, ale statului de drept și ale bunei guvernări”, se mai scrie în comunicatul de presă citat.

sursa foto: Facebook/Freedom House România

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here