15 ani de la moartea lui Liviu Tudan, sufletul formaţiei „Roşu şi Negru”

Date:

Share post:

Din 26 mai 2005 încoace, muzica rock românească e în mod evident mai săracă, după ce l-a pierdut pe genialul Liviu Tudan, răpus, la numai 57 de ani, de un cancer la ficat.

Ştia să facă de toate într-o trupă rock: chitarist, „clăpar”, basist de neegalat, solist vocal dar, mai ales, compozitor şi orchestrator de geniu. De altfel, Liviu Tudan a fost compozitorul favorit al Didei Drăgan.

Rock-ul românesc n-a cunoscut niciodată (azi cu atât mai puţin) un talent atât de polivalent ca regretatul Liviu Tudan.

Deşi n-a înfiinţat-o el, ci doar a preluat-o, în 1968, la cinci ani de la înfiinţare, Liviu Tudan s-a identificat cu cunoscuta trupă Roşu şi Negru, pe care geniul său a făcut-o să devină – şi să rămână până azi – una dintre cele mai iubite formaţii din istoria rock-ului românesc.

CITIŢI ŞI: Dacă lui Dumnezeu nu i-ar fi plăcut aşa de mult muzica rock de calitate marca Semnal M, azi l-am fi serbat pe Iuliu Merca, la 76 de ani

Un fapt mai puţin cunoscut despre Liviu Tudan: iubea enorm de mult copiii. Nu e deloc o întâmplare faptul că o mulţime de melodii compuse de el, pentru Roşu şi Negru, erau destinate celor mici (Pseudofabulă, Alfabetul, Copilul şi Soarele, Voinicul, Copiii Păcii etc).

În anii săi de glorie, formaţia Roşu şi Negru umplea sălile peste tot prin ţară

Multe dintre cântecele lui Liviu Tudan au consacrat definitiv grupul Roşu şi Negru şi sunt fredonate şi azi, chiar şi de tineri care încă nici nu se născuseră când cântecele respective erau lansate.

În concerte se cânta (şi) altceva decât ce era pe discografie

Unele dintre ele sună atât de bine şi azi, încât e greu de crezut că au fost compuse prin anii ’70 sau ’80.

Câteva exemple, alease aleator: Iubirea cere pace planetară (versuri de Lucian Avramescu), Val de mare (pe versurile regretatului George Stanca, aici într-o variantă remixată), Semnul tău, Zbor, La ţărmul unei amintiri etc.

În concert, în anii ’90

Un alt lucru mai puţin ştiut despre Liviu Tudan şi Roşu şi Negru: ceea ce cânta formaţia în concerte semăna destul de puţin cu cântecele imprimate la Electrecord sau înregistrate la radio sau la TV.

În spectacolele live nu mai era cazul să fie evitată atît de scrupulos cenzura, aşa că Liviu Tudan şi colegii lui de trupă cântau destule melodii cu iz prea occidental pentru România comunistă, mai preluau melodii de la Dire Straits, ACDC sau Rolling Stones etc.

Valoare insensibilă la scurgerea timpului

Puteţi asculta aici melodia „Iubirea cere pace planetară”, pe versurile regretatului poet Lucian Avramescu. Comparaţi cu ce se cântă azi în muzica românească şi veţi înţelege mai bine de ce Liviu Tudan a fost unic şi n-are egal nici azi.

Un alt cântec al formaţiei Roşu şi Negru, „Val de mare„, e difuzat şi în anii noştri, vară de vară, pe Litoral. Parcă ar fi fost compus în zilele noastre, nu în anii dictaturii comuniste, într-atât de bine sună şi azi, insensibil la curgerea timpului.

Printre preoţii care i-au oficiat slujba de înmormântare s-a aflat şi Dan Bădulescu, fost chitarist al trupei Roşu şi Negru, care lăsase între timp rock-ul pentru preoţie.

Liviu Tudan a murit acum 15 ani şi nu multă lume îşi mai aminteşte de el. Omul Liviu nu mai este, va fi apreciat, probabil, la justa lui valoare abia peste decenii, însă melodiile sale i-au asigurat deja un loc binemeritat în istoria muzicii de gen româneşti.

surse foto: andreipartos.ro, capturi video youtube, TVR3

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_imgspot_img

Citeşte
ŞI

S-a oprit într-o mașină parcată

În urmă cu puțin timp pompierii intervin în municipiul...

O seară cu fetele – ce nu trebuie să lipsească pentru o distracție ca pe vremuri

S-a întâmplat să te uiți prin pozele vechi, de...

A fost inaugurată pasarela din cartierul Tudor Vladimirescu, spre noul Argeș Mall

Azi a fost inaugurată pasarela auto și pietonală care...

Opțiuni noi pentru WhatsApp: funcții de filtrare a mesajelor (Digitalio)

WhatsApp anunţă introducerea a trei filtre pentru accesarea mai rapidă a...

Alte 25 de microbuze electrice pentru școli din mediul rural din Argeș, cu bani din PNRR

Ieri a fost semnat contractul pentru furnizarea a 25...