Din 26 mai 2005 încoace, muzica rock românească e în mod evident mai săracă, după ce l-a pierdut pe genialul Liviu Tudan, răpus, la numai 57 de ani, de un cancer la ficat.

Ştia să facă de toate într-o trupă rock: chitarist, „clăpar”, basist de neegalat, solist vocal dar, mai ales, compozitor şi orchestrator de geniu. De altfel, Liviu Tudan a fost compozitorul favorit al Didei Drăgan.

Rock-ul românesc n-a cunoscut niciodată (azi cu atât mai puţin) un talent atât de polivalent ca regretatul Liviu Tudan.

Deşi n-a înfiinţat-o el, ci doar a preluat-o, în 1968, la cinci ani de la înfiinţare, Liviu Tudan s-a identificat cu cunoscuta trupă Roşu şi Negru, pe care geniul său a făcut-o să devină – şi să rămână până azi – una dintre cele mai iubite formaţii din istoria rock-ului românesc.

Un fapt mai puţin cunoscut despre Liviu Tudan: iubea enorm de mult copiii. Nu e deloc o întâmplare faptul că o mulţime de melodii compuse de el, pentru Roşu şi Negru, erau destinate celor mici (Pseudofabulă, Alfabetul, Copilul şi Soarele, Voinicul, Copiii Păcii etc).

În anii săi de glorie, formaţia Roşu şi Negru umplea sălile peste tot prin ţară

Multe dintre cântecele lui Liviu Tudan au consacrat definitiv grupul Roşu şi Negru şi sunt fredonate şi azi, chiar şi de tineri care încă nici nu se născuseră când cântecele respective erau lansate.

Unele dintre ele sună atât de bine şi azi, încât e greu de crezut că au fost compuse prin anii ’70 sau ’80.

Câteva exemple, alease aleator: Iubirea cere pace planetară (versuri de Lucian Avramescu), Val de mare (pe versurile regretatului George Stanca), Semnul tău, Zbor, La ţărmul unei amintiri etc.

În concert, la finele anilor ’90

Un alt lucru mai puţin ştiut despre Liviu Tudan şi Roşu şi Negru: ceea ce cânta formaţia în concerte semăna destul de puţin cu cântecele imprimate la Electrecord sau înregistrate la radio sau la TV.

În spectacolele live nu mai era cazul să fie evitată atît de scrupulos cenzura, aşa că Tudan şi colegii lui de trupă cântau destule melodii cu iz prea occidental pentru România comunistă, mai preluau melodii de la Dire Straits, ACDC sau Rolling Stones etc.

Printre preoţii care i-au oficiat slujba de înmormântare s-a aflat şi Dan Bădulescu, fost chitarist al trupei Roşu şi Negru, care lăsase între timp rock-ul pentru preoţie.

Liviu Tudan a murit acum 15 ani şi nu multă lume îşi mai aminteşte de el. Omul Liviu nu mai este, va fi apreciat, probabil, la justa lui valoare abia peste decenii, însă melodiile sale i-au asigurat deja un loc binemeritat în istoria muzicii de gen româneşti.

surse foto: andreipartos.ro, capturi video youtube, TVR3

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here