111 ani de la nașterea lui Corneliu Coposu, reper de moralitate și verticalitate în politica românească

Date:

Share post:

Acum 111 ani, în satul Bobota, județul Sălaj, venea pe lume Corneliu Coposu, un politician care a devenit exemplu de moralitate și verticalitate fără cusur în politica românească.

S-a născut într-o familie de preoți greco-catolici. Și mama sa provenea tot dintr-o familie de ierarhi ai Bisericii Române Unite cu Roma (greco-catolică). Ziarist cu studii de drept, Corneliu Coposu a fpst colaborator apropiat al lui Iuliu Maniu (foto, în stânga) și membru de vază al PNȚ până la trecerea acestuia în ilegalitate, în 1947.

A stat 17 ani în închisorile comuniste, pentru că n-a abdicat de la convingerile sale și a refuzat orice compromis cu regimul comunist. A trecut prin mai multe închisori, inclusiv pe la cea din Pitești.

A militat consecvent pentru recunoașterea meritelor Bisericii Greco-Catolice în păstrarea identității naționale a românilor din Transilvania și tratarea acestei biserici, majoritare în Transilvania până la trecerea ei în ilegalitate, pe picior de egalitate cu Biserica Ortodoxă.

A fost, până în ultima clipă, un monarhist convins. A susținut mereu că monarhia e garanția unui viitor mai bun pentru țară.

După 1990 a preluat președinția PNȚCD, până în 1995. A murit în noiembrie 1995. Cu puțin timp înainte de moarte, a fost decorat de statul francez cu Legiunea de Onoare în grad de Ofițer.

CITIȚI ȘI: Corneliu Coposu, în 1990: ”Blestemul României ar fi peste 20-25 de ani, și pe stânga, și pe dreapta, să fie același FSN”

”Toți românii se recunosc în dumneavoastră”

”Destinul pe care l-ați întâlnit a fost cu siguranță unul din cele mai redutabile care ar putea să apară în calea unui om, pentru că stalinismul, în forma lui cea mai sinistră, a adăugat la suprimarea victimelor, plăcerea perversă a înjosirii preliminare. Dumneavoastră ați spus: „Nu”. Aceasta v-a costat foarte scump: 17 ani de detenție, marcați de rele tratamente și presiuni de tot felul, urmați de un regim de supraveghere.

CITIȚI ȘI: Buzura, Coposu şi Rizescu (Opinie)

Ați lăsat acolo cei mai buni ani ai vieții, dar ați câștigat ceva ce numai câțiva oameni pot aprecia: respectul față de sine și faptul de a putea fi în acord total cu propria conștiință. Era normal ca după revoluție să jucați un rol în această țară, pentru care sunteți un punct de referință. Putem gândi, dar nu am avea dreptate, că purtarea dumneavoastră și a unora dintre prietenii dumneavoastră este, pentru cei care nu au avut ocazia să treacă prin ceea ce ați trecut, un fel de reproș în viață.

Eu cred că este exact contrariul. Grație dumneavoastră, grație câtorva oameni, România de azi e o Românie liberă și toți românii, oriunde ar fi ei, și orice ar fi făcut, se recunosc în dumneavoastră”, declara, cu prilejul decorării, ambasadorul de atunci al Franței la București, Bernard Boyer.

CITIȚI ȘI: Dr. Sergiu Rizescu, un Corneliu Coposu al politicii argeşene, la 90 de ani de viaţă (2022)

sursa foto: Facebook/Fundația Corneliu Coposu

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_imgspot_img

Citeşte
ŞI

Avem o autostradă degeaba până la Curtea de Argeș. Ce facem cu ea?

Lotul de autostradă de la Pitești la Curtea de...

Ce înseamnă termenii și condițiile rotirilor cadou oferite de cazinourile online? – mic dicționar ajutător

Rotirile gratuite (sau „rotirile cadou”) oferite de cazinourile online...

Expoziție de automobile Dacia clasic, sâmbătă, la Deva

Sâmbătă, la Deva, are loc o expoziție de automobile...

Cum să alegi sistemul audio ideal pentru terasa ta

Transformarea terasei într-un spațiu de relaxare și divertisment depinde...

FC Argeș, încă un transfer: mijlocașul Vadim Rață, internațional moldovean

FC Argeș a anunțat azi legitimarea lui Vadim Rață,...

Cum să îmbunătățești sustenabilitatea în afaceri prin calculul amprentei de carbon

Sustenabilitatea devine o componentă esențială a succesului pe termen...